‘Van blijdschap en door emotie overmand kon hij het nieuws niet verwerken’
Dankzij het boek Revolusi heeft mijn geboorteplaats Bandung meer betekenis…
In Revolusi staat dat de Nederlanders Indonesië graag als kolonie hadden willen houden. Mijn grootouders dachten er anders over. Zij hebben de Indonesische communist Manowar Musso (Moeso) liefdevol verpleegd in hun huis in Diemen toen hij – tijdens zijn ballingschap in Brussel – ernstig ziek en verzwakt was en direct zorg nodig had. Mijn grootvader W.F.N. van Ulsen zat bij de Comintern (groep Daan Goulooze) had een zender in zijn achtertuin en stond in contact met Moskou. Dat was in de dertiger jaren. Mijn broer koestert nog een pochetje wat Musso als dank aan mijn oma gaf, ik heb nog een batikdoek. Mijn ouders zijn in 1939 nog bij Musso op bezoek geweest in Brussel toen hij weer beter was.
Voor het indrukwekkende boek Revolusi interviewde schrijver, cultuurhistoricus en archeoloog David Van Reybrouck bijna tweehonderd getuigen. Maar nog heel veel verhalen zijn onbekend en niet gehoord.
Via dit platform bieden wij iedereen de kans om verhalen over Indonesië te delen: ooggetuigen, nabestaanden, familieleden, kennissen… Of het nu om de koloniale tijd, de Japanse bezetting of de onafhankelijkheidsstrijd gaat, uw verhaal is de moeite waard.
Heeft u ook een aangrijpende getuigenis? Hangt er een taboe in de familie? Staat er nog een kist op zolder? Zit u met een vraag?
Deelt u ze dan hier! Dat kan anoniem of onder uw echte naam, openbaar of alleen naar de redactie.
Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
"*" geeft vereiste velden aan