‘Mijn vader stelde als bestuursambtenaar alles in het werk voor orde en welvaart’
Mijn naam is Herry Schoevers. Ik ben Indischman, geboren op…
Mijn scheikundeleraar op het Lyceum Schoonoord in Zeist heette meneer Trip. In welke mate en met welke frequentie hij over zijn uitzending als militair naar Indonesië sprak herinner ik mij eigenlijk niet. kwam. Of meneer Trip het gebeurde persoonlijk heeft meegemaakt of het uit de tweede hand heeft vernomen weet ik niet. Ik beschrijf het verhaal voor de zekerheid als een éénmalig gebeuren, hoewel ik de indruk heb dat hij een meer gebruikelijke praktijk beschreef.
Hij vertelde dat er door een eenheid een kampong moest worden gezuiverd van rebellen, waarbij een gruwelijke moordpartij op het hele dorp moest worden uitgevoerd. Dit op bevel van de officier van de betreffende eenheid. De soldaten wisten van eerdere moordpartijen, of hadden deze zelf al meegemaakt. Het stond hen zo tegen, dat zij, om aan het bevel te ontkomen en zonder repercussies de moordpartij te voorkomen, de officier hebben doodgeschoten.
Misschien is belangrijk te vermelden dat meneer Trip sprak van een gezegde dat in dit verband werd gebruikt door de soldaten om deze praktijk aan te duiden. Dit gezegde luidde: ‘de sergeant gaat voorop!’ Ik had toen hij het vertelde de indruk, dat hij doelde op een staande uitdrukking, die door de soldaten die er van wisten maar al te goed werd begrepen. Dit werpt de vraag op, of het misschien een meer voorkomende praktijk was in sommige legeronderdelen. Uiteraard zullen soldaten hierover noodgedwongen decennia lang gezwegen hebben, gezien de straffen die ze riskeerden (of misschien zelfs nu nog riskeren) indien dit uitkwam.
Wilt u reageren op dit verhaal?
Mail uw reactie naar info@revolusi.nl.