‘Van blijdschap en door emotie overmand kon hij het nieuws niet verwerken’
Dankzij het boek Revolusi heeft mijn geboorteplaats Bandung meer betekenis…
In het boek Revolusi van David Van Reybrouck lees ik een passage over seksueel geweld tegen jongens door de Japanse bezetters van Indonesië. Als huisarts kan ik dit bevestigen met een casus. Enige jaren geleden bezocht een man van Indische afkomst, geboren in 1931, mijn spreekuur met plasklachten. Omdat ik dacht dat hij wellicht last van zijn prostaat had, voerde ik een rectaal toucher uit. De volgende dag werd ik gebeld door de dochter van de man. Ze vertelde dat haar vader diezelfde dag helemaal ontregeld en emotioneel was. Wat bleek, als jongetje van 12 of 13 jaar had hij in een jappenkamp verbleven, waar hij herhaaldelijk seksueel misbruikt was door Japanse militairen. Mijn argeloos uitgevoerde onderzoek had bij hem de herinneringen aan die vreselijke tijd en het hem aangedane misbruik naar boven gebracht. Dit voorval heeft diepe indruk op mij gemaakt, ik had er nooit bij stilgestaan.
Voor het indrukwekkende boek Revolusi interviewde schrijver, cultuurhistoricus en archeoloog David Van Reybrouck bijna tweehonderd getuigen. Maar nog heel veel verhalen zijn onbekend en niet gehoord.
Via dit platform bieden wij iedereen de kans om verhalen over Indonesië te delen: ooggetuigen, nabestaanden, familieleden, kennissen… Of het nu om de koloniale tijd, de Japanse bezetting of de onafhankelijkheidsstrijd gaat, uw verhaal is de moeite waard.
Heeft u ook een aangrijpende getuigenis? Hangt er een taboe in de familie? Staat er nog een kist op zolder? Zit u met een vraag?
Deelt u ze dan hier! Dat kan anoniem of onder uw echte naam, openbaar of alleen naar de redactie.
"*" geeft vereiste velden aan